Reunie 2015

Vrijdag,  13 maart, 2015,  in het Nationaal Militair Museum, Verlengde Paltzerweg 1 3768 MX Soest

Beste oud Kaderleden en Cadetten van de Jeugd Luchtvaart Brigade.

Op vrijdag 13 maart 2015 zijn wij met 25 man, waarvan enkele hun vrouw hadden meegenomen, op bezoek geweest bij het nieuwe Nationale Militaire Museum op de helaas gesloten Luchtmacht Basis Soesterberg. Onverwacht werden we binnen gehaald als sponsers van het museum omdat we in het verleden aan het Militaire Luchtvaart Museum twee uniformen en een vitrine met de uitmonsteringen, die door ons op deze Batle Dress van de Klu gedragen konden worden door de diverse rangen en groepen van onze JLB.

Deze items zijn niet te zien in het museum maar wel bewaard in de opslag van het museum werd ons verteld. Ter zijner tijd zullen we een uitnodiging krijgen om de opgeslagen onderdelen van het museum te bezichtigen.

Na een welkoms woord van een van de leidinggevende aldaar, zelf was ik op dat moment even naar mijn auto om het door Frans Westerburger bij de KNVvL geredde archief van de groepen Den Haag en Amsterdam, bestaande uit twee dikke ordners op te bergen, hadden we nog twee sprekers en als eerste heeft Arthur van Maurik ons het een en ander verteld over de oprichting van de Dutch Air Cadets, waarvoor hij groen licht heeft ontvangen van de Klu. Ook de KLM zal hierbij mee participeren. De groep zal de beschikking krijgen over een onderkomen op de luchthaven Leliestad en samenkunnen werken met een vliegschool aldaar. Als er meer nieuws hierover komt zal Arthur ons daarover inlichten.

Michiel Kastelein melde dat de KNVvL vooralsnog niet in mee zal gaan en de jaarlijkse Cadet Exchange nog door de KNVvL geregeld zal blijven ivm met de vele buitenlandse contacten.

Daarna zijn we door het museum geleid en zijn tot de conclusie gekomen, dat het een mooi museum is met veel Landmacht voertuigen en "schiettuig" en dat de vliegtuigen veelal onbereikbaar in de lucht hangen.

Jammer vind ik dat het niet een museum is geworden als op Duxford in Engeland waar ook de Royal Airforce en de Engelse landmacht een deel bezetten.

Een startbaan is nog compleet en Koninglijke Luchtmach Historische Vlucht had hier mooi voor de nodige activiteiten kunnen zorgen op de Bakermat van de Nederlandse Luchtvaart. Maar dat zijn mijn eigen meningen en het kost natuurlijk veel geld, toestemmingen en veiligheids middelen.

Mijn plan is om de archiefmappen van de groep Den Haag en Amsterdam door te lopen en uiteindelijk in het Luchtvaartarchief bij het Aviodrome te plaatsen. Ook de website tot 2013 is daar reeds opgeborgen.

Het was een gezellige reunie en er werd toch weer gevraagd, Hans wanneer weer. Als jullie wat weten wat voor ons doel leuk kan zijn, laat het mij weten en wellicht regelen we weer wat.

Nog maar weer met de hand aan de cap, gegroet Hans Piers.


    Klik hier or de foto onder voor een slide show van alle tot nu toe ontvangen foto's gemaakt gedurende de 2015 Reunie.    
   Nationaal Militair Museum    
   (Hartelijk dank aan Jan Van Aken, Rob van der Mije en Otto Huijgen voor hun foto's die in de slide show zijn opgenoment)