Nieuwsbrief 12

Overzicht nieuwsbrieven...

Jeugd Luchtvaart Brigade
No.12 - 16 oktober 2002

  • Internationale Luchtvaart Show Ypenburg - ILSY 1955

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat uw naam en emailadres inmiddels voorkomen op de (voorlopige) ledenlijst. Als u toezending niet op prijs stelt, laat dat dan even weten s.v.p.


Update en perikelen website:
De website is weer aangevuld met nieuws, waarvan het belangrijkste hierna is vermeld. 


Internationale Luchtvaart Show Ypenburg - ILSY:

 

 

Op Tweede Pinksterdag, 30 mei 1955 wordt op het vliegveld Ypenburg de Internationale Luchtvaart Show Ypenburg (ILSY) gehouden. De ILSY wordt vanaf 1949 georganiseerd onder auspiciŽn van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart (KNVvL). De luchtmacht levert een zeer belangrijk aandeel aan het welslagen van de show, die tienduizenden enthousiastelingen naar Ypenburg trekken.
De JLB-leden verlenen hun diensten aan de organisatie en dragen als bewijs daarvan een badge. HIeronder de badge van Jan Naves, die o.m. op die dag zorgdraagt voor de begeleiding van VIP's naar de voor hen bestemde tribunes.

 


Het uniform:

Waarschijnlijk de eerste foto van de JLB in uniform is die van Sectie I van de Groep 's-Gravenhage. Die foto, alsmede een foto van ťťn van de leden uit de periode 1956-1958 hebben hier in de nieuwsbrief al eerder gestaan. Op de linkermouw was het KNVvL-embleem genaaid (hierbij die van Jacob Westerburger van de Groep Twenthe). Waarschijnlijk tot 1961 werd op de linkerborst de tekst (in stof) Jeugd Luchtvaarbrigade aangebracht. In dat jaar kwam daarvoor de bekende goudkleurige wing in de plaats. In 1961 werd daarover bepaald, dat alleen geÔnstalleerde cadetten deze wing op de rechterborst mochten dragen. Cadetten, die het theoretisch vliegbewijs A hadden behaald, mochten de wing op de linkerborst dragen. Op de cap (hoofddeksel) werd aan de linkerkant de metaalkleurige wingcap gedragen. Niet vanaf het begin, maar later volgde op de rechtermouw een groepsembleem. Tot nu is daarvan alleen het embleem van de Groep 's-Gravenhage 'boven water gekomen', zoals hier het afgebeelde groepsembleem van Wout de Vries van de Groep 's-Gravenhage. In 1961 kostte de JLB-borstwing f 3,50; de capwing f 3,25; het KNVvL-embleem f 1,75 en het groepsembleem f 1,50.

Boven de linkerborstzak konden officiŽle batons worden gedragen. Deze werden verstrekt voor o.a.:
- ordeoefeningen
- vliegtuigherkenning A-, B- en C-brevet
- winnend team sportcompetitie.

Hiernaast enkele batons van Renť Bodoux van de Groep 's-Gravenhage.

Hoewel de JLB niet als militarische beweging mocht worden aangemerkt, werden er ook onderscheidingstekens gevoerd. Voor zover bekend had een Cadet geen onderscheidingsteken, maar een Cadet-Voorman had op de schouders een goudkleurige lus van 40 x 7 mm; een Cadet-Voorman 1e klas een lus van 40 x 7 mm en een lus van 40 x 5 mm en een Sectie-Commandant twee gouden galons. De ordetekens liepen op naar mate de rang hoger werd (meer galons en sterren). Een aantal cadetten was ook in het bezit van een z.g. ATC-pin; (zie hiernaast boven de linkerborstzak). En tenslotte voorlopig de 'jaarsterren'. Voor elk vol jaar, dat men lid was van de JLB, kon men een metalen ster op de linkermouw aanbrengen. De hier geplaatste foto's van het uniform zijn afkomstig van Wout de Vries, die onlangs iemand bereid vond het oude pak voor de camera te showen.
 

 


http://www.jlbnl.myweb.nl/jlb811.htm


Website:    www.jlbnl.myweb.nl
E-mail:
         


Met vriendelijke groet en tot de volgende keer,
Herman Follens