Groep Twenthe 1961


Start pagina: 29 september 2002
Laatst bijgewerkt: 25 februari 2003

  • Twenthse notities
  • Fuif bij de Groep Amsterdam

Twenthse notities:
Cadet J.C. Ilsink van de groep doet in 'Lift' van juli 1961 verslag van het wel en wee van de groep. Buiten de gewone lessen in navigatie, aërodynamica, verkeersleiding, meteorologie maken de cadetten excursies naar de vliegbasis. Zij worden rondgeleid door de hangars en door het personeel van de vliegbasis voorgelicht over de aanwezige vliegtuigen, meestal de F-86K. 's Avonds bezoeken in groepjes van twee de verkeerstoren en maken het nachtvliegen van dichtbij mee. Ook worden bezoeken gebracht aan de Ground Controlles Approach, de radarpost. Ze maken 'vluchten' in de linktrainer van het type Lockheed T-33. Er wordt gesport en gezwommen.

Fuif bij de groep Amsterdam:
Op 10 juni 1961 wordt de groep voor een weekend uitgenodigd tot het bijwonen van een fuif van de groep Amsterdam. Een delegatie van de Twenthse groep krijgt de opdracht de maskotte terug te veroveren, die de groep Amsterdam tijdens het zomerkamp van 1959 op het vliegveld Twenthe na een "bloedige" strijd had weten te bemachtigen. Na diverse spelen, waaronder een stoelendans en een Mexicaans duel wordt de maskotte, het Twentse Ros, weer aan de groep overgedragen. De Amsterdammers doen er een 'veulen' bij kado, ter illustratie hoe lang de maskotte in het bezit is geweest van de groep Amsterdam. Het 'veulen' krijgt de status van wisseltrofee in de daarop volgende sportwedstrijden tussen de groepen Amsterdam en Twenthe. De afgevaardigden van de groep Twenthe worden verrast door de toezegging, dat zij de volgende dag met een Convair naar huis zouden vliegen. De cadetten voelen echter 'nattigheid' toen de papieren voor de vlucht niet ingevuld blijken te zijn. Het bestuur van de groep Amsterdam overhandigt daarop een model van een Convair 340.
De volgende dag wordt het weekend besloten met een rondvaart door de Amsterdamse grachten, waarna liftend de terugreis naar Twente wordt ondernomen.