Zomerkamp 1963


Start pagina: 13 januari 2002
Laatst bijgewerkt: 12 mei 2003

  • Het programma van het zomerkamp
  • Bezoek buitenlandse cadetten
  • Verslag zomerkamp
  • Bezoek aan de Karel Doorman
  • Uitslagen kampwedstrijden

Het JLB-blad 'Lift' van juli 1963 is grotendeels gevuld met het programma en reglement voor het zomerkamp op de Kooy van 29 juli tot 3 augustus.

Het kampgeld bedraagt f 5,- per cadet. Nadrukkelijk wordt gewezen op het meenemen van een door de ouders of voogd getekende vliegverklaring uit het logboek, omdat anders geen vluchten meegemaakt kunnen worden.

Ook buitenlandse cadetten, die aan de internationale uitwisseling deelnemen, zullen het kamp bezoeken. Op de lijst staan:
U.S.A.: The cadets Thomas M. Keetley uit Florida; Robert H. Lung uit Hawai; George H. Moilanen Jr. uit Detroit; Alexander Optis uit New York en Jose M. Rivera uit Puerto Rico.
Canada: Gordon Barnhart uit Saltcoats en Cameron S. Brooker uit Portage la Prairie.
Israël: Shmuel Ben-Rom uit Tel Aviv en Eliezer Oron uit Ramat-Chen.
Zweden: Svante Liedberg uit Bromma en Lars Thelander uit Söndrum.
Zwitserland: Hansueli Lutz uit Widen en Werner Ellenberger uit Bern.
De escorts zijn Captain Clifton R.Patty, C.A.P. en 1st Lt. Allen J.Partin, USAF.
De buitenlandse cadetten bezoeken in de periode 18 juli tot 8 augustus ter uitwisseling Nederland. De gasten worden de bezienswaardigheden van Nederland getoond en er werden excursies gehouden naar vliegbases, marinevliegkampen, Schiphol, Fokker en het KNVvL-Zweegvliegcentrum Terlet. Ook wordt gevlogen met zweefvliegtuigen en met een Fokker F27 Friendship van de Luchtmacht.

Het programma voor het kamp ziet er als volgt uit:

Maandag, 29 juli: Aankomst cadetten; toespraak door de N.C. van de JLB, de heet J.W. Canters; indeling in 4 groepen; rondvaart door de havens; bezoek aan het marinemuseum en 's avonds een wedstrijd in orde-oefeningen.
Dinsdag, 30 juli: De ene helft brengt de hele dag een bezoek aan Texel/AOK met een marineschip; de andere helft krijgt een rondleiding aan boord van de Hr.Ms. Karel Doorman en 's avonds films en wedstrijd vliegtuigherkenning.
Woensdag, 31 juli: Bezoeken aan de marinejagers; een filmprogramma van de Marine Voorlichtingsdienst en een vrije avond.
Donderdag, 1 augustus: Het programma als dinsdag, maar dan omgewisseld en 's avonds een wedstrijd luchtvaartkennis.
Vrijdag, 2 augustus: Duikdemonstraties door de mijnendienst; bezoek aan marinekazerne Erfprins en 's avonds een feestavond.
Zaterdag, 3 augustus: Vertrek naar huis.

Vertrektijden voor de diverse groepen op maandag 29 juli zijn:
Groep Groningen 07.30 uur vanaf hoofdstation.
Groep Woensdrecht 6.00 uur vanaf Putseweg 87, Hoogerheide.
Groep Twenthe 06.30 uur vanaf station Enschede.
Groep Amsterdam 08.45 uur vanaf Museumplein KLM-station.
Groep Rotterdam 8.00 uur vanaf Groothandelsgebouw (restaurant Engels)
Groep 's-Gravenhage 8.30 uur KLM-station Kalvermarkt.
Groep Kennemerland 09.45 uur, vanaf achterzijde station Haarlem.
De terugreis zal zaterdag 3 augustus om 10 uur aanvangen.

Verslag van het zomerkamp door G.B. Hanenburg van de groep Rotterdam:

J LB ZOMERKAMP 1963

"Nog enige dagen scheiden ons van het zomerkamp der J.L.B."….., zo begon het liftnummer van juli, waar alle bijzonderheden en bepalingen over het betreffende kamp in stonden.

Aangezien dit mijn eerste J.L.B.-kamp zou worden en ik behalve enige, misschien wat sterke, verhalen van andere cadetten uit onze groep verder nog niet op de hoogte was met de gang van zaken in deze kampen, heb ik dit nummer helemaal doorgelezen en kwam tot de prettige conclusie dat dit een interessante week zou worden.
Maandag 29 juli was de grote dag met veel zonneschijn. Om acht uur zouden we bij het Groothandelsgebouw met een militaire bus naar "de Kooy" vertrekken.
We vertrokken met een ploegje van 20 cadetten, zodat de bus ongeveer voor de helft vol was. Maar dit bleef niet lang zo, want toen de groep Den Haag er eenmaal goed en wel bijzat, was hij propvol. En toen begon de uiteindelijke rit naar "de Kooy".
Nadat we aangekomen waren, uitgepakt hadden, een bed en opbergkast veroverd hadden en op een mededelingenbord hadden gezien in welke groep we waren ingedeeld, stelden we ons rond de vlaggemast op, waar allereerst de vlag gehesen zou worden.  Maar op het kritieke moment bleek dat de J.L.B.-vlag er nog niet was en dus werd er maar een andere gehesen. Hierna volgde een toespraak door de Nationaal Commandant, waarin hij ons welkom heette en ons een prettige week met veel mooi weer toewenste. De aspirant-cadetten, die in een aparte groep waren samengevoegd, werden vervolgens tot cadet geïnstalleerd. De afmars naar de eetzaal maakte een einde aan dit eerste appèl.
Na het eten gingen we, na een korte busrit naar Den Helder, een rondvaart door de havens maken en een bezoek brengen aan het marinemuseum "het peperhuisje". 's Avonds werden op de basis, na enkele repetities, de orde-oefeningen wedstrijden gehouden. Door de weinige training en de vele nieuwe cadetten was ons resultaat niet al  te best.
Na 's nachts wat geslapen te hebben, begon de dinsdag om zeven uur met mooi weer.
Toen het ontbijt ons allen goed gesmaakt had, vertrokken de groepen A en B per bus naar Den Helder, waar we op een sleepboot van de Kon. Marine stapten die ons naar Texel zou brengen. Maar onderweg kwam er een klein bootje langszij, waar we allemaal op moesten. En zo ging het naar de mil. haven van Texel, waar bij aankomst de groepen A en B gesplitst werden; groep A vertrok per truc naar het vliegveld van Texel, terwijl  groep B in een landingsbootje werd geplaatst.
Er ging een gerucht de ronde dat we een landing op het strand zoudon maken, dus trok   iedereen zijn zwembroek aan en bond zijn kleren om zijn nek of aan elkaar.
Het gerucht werd spoedig werkelijkheid en het "invasielegertje" trok luid schreuwend over het lange strand naar de duinen, zoekend naar een geschikte plek om de eerste  uren niets anders meer te doen dan af en te zwemmen, in de zon te liggen en te eten.
Tegen de middag begon de opmars naar de haven, die, als bleek, vlak achter de duinen lag. Daar werd er met de andere groep van programma gewisseld on begon er een  enerverende rit op harde banken over een zeer slechte weg in een truc naar de andere  kant van het eiland, waar het vliegveldje lag.
Daar aangekomen werden we door de Nat.Commandant over de vijf toestelletjes  verdeeld (3x Saab Safir; 2x Piper Cub) en vervolgens maakte iedereen een vlucht.
Tijdens deze vlucht kon je het gehele eiland Texel overzien. En omdat het, behalve in de   richting van Friesland, waar wat nevel hing, overal bijzonder helder was, waren ook   Noord-Holland, de Afsluitdijk en Vlieland, waar jagers van de Kon. Luchtmacht   schietoefeningen aan het houden waren, te zien.
Nadat het toestel (Saab) het vliegveldje opgezocht had en op het hobbelige veldje geland was, en iedereen zo langzamerhand van zijn vlucht was teruggekeerd, werd het   tijd om terug te gaan en toen we op dezelfde wij als 's morgons, alleen dan in   omgekeerde volgorde, op de basis teruggekeerd waren, werden de ervaringen van die dag met de andere groepen uitgewisseld en werd er druk gepraat met de inmiddels aangekomen buitenlandse cadetten.
's Avonds na het eten volgde er een filmprogramma met o.a. een film over de   Nederlandse Fokker Friendship die in het Engels gesproken werd. Tussen de films was er  de wedstrijd Vliegtuigherkenning, waarbij soms wat onduidelijke silhouetten van   vliegtuigen twee seconden op het doek verschenen om vervolgens plaats te maken voor acht seconden om het toestel volledig op te schrijven. Nog een film erna, en toen naar bed.
Woensdag 31 juli. Alweer mooi weer! Na te hebben ontbeten, vertrokken de groepen A en B plus buitenlandse cadetten naar Den Helder, naar de marinecantine " 't Huys Tijdtverdrijf" om daar een filmprogramma te zien over oefeningen van de marine, mariniers, enz.
's Middags werd er weer gewisseld en nu bezochten we een van de jagers, waar we door vele nauwe luiken kropen en langs steile ladders klommen om alle machines en
apparaten to zien, wat overigens heel interessant was. Hierna per bus terug naar "de Kooy" om daar te eten en vervolgens plannen voor de vrije avond te maken, waarbij je, mits opgegeven bij de kampstaf, de basis mocht verlaten. Natuurlijk kon je ook op de basis blijven en je daar amuseren; hoe het ook zij, iedereen moest er voor zorgen om 11 uur terug te zijn in de barak.
Donderdag was het voor mij al vroeg dag, vanwege het corvee, het programma van die dag (zwemmen en bezichtiging van de Karel Doorman) zou ik dus moeten missen, maar daartegenover stond, dat ik, in dit geval de volgende dag, een zweefvlucht mocht maken. In ieder geval moest ik met nog enige andere cadetten om zes uur opstaan om de ontbijttafels klaar te maken, tijdens het eten aanvullende voorraden hagelslag, boter, brood en thee aanvoeren en na het eten onmetelijke stapels borden en manden vol bestek afwassen, afdrogen en opbergen. Na dit vermoeiende karwei konden we enige uurtjes rust genieten, maar eerst moesten er nog wat aardappels "gepit" worden. Maar eindelijk dan toch wat rust, hoewel niet lang, want 's middags en 's avonds wachtte opnieuw een grote portie werk.
De avond werd grotendeels in beslag genomen door de wedstrijd luchtvaartkennis, waaraan iedereen moest deelnemen. Na de inlevering van de antwoorden van de opgaven kregen we bij de uitgang wat fotomateriaal (de eersten hele boekwerken, de laatsten enkele foto's). In de kantine ontving ik na het bovenste gedeelte van de vragenlijst ingeleverd te hebben, een gratis consumptie, en kon ik nog wat napraten of naar de t.v. kijken, maar om 11 uur was het weer bedtijd.
Vrijdag: misschien is het vervelend om het weer te zeggen, maar toch bijzonder fijn om te hebben, nog steeds hetzelfde prachtige weer, dus een uitgelezen dag voor een zweefvlucht. Nadat alle groepen gezamenlijk naar Den Helder waren gegaan en tevens de buitenlandse cadetten vertrokken waren, gingen wij, de e-corveeërs, naar het veld om te zweefvliegen. Dit nam verder de hele ochtend in beslag.
's Middags deden we weer met het programma mee en nu ging het naar de  marinekazerne Erfprins, waar o.a. de artillerieschool gevestigd is. Vanwegeo het mooie weer werd de rondleiding verkort, om plaats te maken voor een kort zwemfestijn in zee, waarna we weer met een sneltreinvaartje met de bus naar het vliegkamp teruggingen.
Na het eten de prijsuitreiking van de drie gehoudon wedstrijden, gevolgd door de feestavond, die gehouden zou worden op de kermis van Medemblik. De stemming in de bus was opperbest. De avond was mede door enige vrljkaartjes bijzonder gauw om.
Deze nacht werd er wel bijzonder weinig geslapen en de volgende ochtend zagen enkelen er wat belabberd uit! Na het eten werd er voor de laatste maal opgesteld om groepsgewijze in de diverse bussen te verdwijnen om het inmiddels slechter wordende weer tegemeet te rijden. De rit duurde ongeveer tot twee uur en zodoende kwam er een einde aan een prachtig luchtvaartkamp.

G.B. Hanenburg.

Een verslag van het bezoek aan de Karel Doorman tijdens het zomerkamp:

DE J.LB. a/b Hr. Ms. KAREL DOORMAN

Een van de hoogtepunten voor de Jeugd Luchtvaart Brigade tijdens het zomerkamp 1965 op het Marine Vliegkamp de Kooy was een bezoek aan Hr. Ms. vliegdekschip Karel Doorman. Door de uitstekende organisatie van de Kampstaf en de welwillendheid van de commandant van Hr. Ms. Karel Doorman werd het ons mogelijk gemaakt een hele dag door te brengen op het vlaggeschip van de Kon. Marine.

Het kamp welke reeds bij aanvang in vier groepen gesplitst was, werd op 30 juli 1965 verdeeld in twee, waarbij de ene helft een bezoek bracht aan het eiland Texel om daar te zonnen en te vliegen met vliegtuigen van de R.L.S. en de andere helft weer in 2 groepen werd verdeeld, waarbij de ene helft 's morgens en de andere helft 's middags het vliegdekschip mocht bezoeken. Als excursieleider was het mij gegund, zowel 's morgens als 's middags alles van nabij mee te mogen maken. Alvorens tot een uiteenzetting van de excursie over te gaan wil ik mijn tevredenheid betuigen tegenover alle J.L.B.-ers, die door hun uiterlijke verschijningen, hun correctheid in optreden en de aan de dag gelegde discipline, bemanningsleden van de Karel Doorman in de vooronderstelling deden verkeren met militairen te doen te hebben.

De ontvangst vond plaats in de grote hangar onder het vliegdek, waarbij Kapitein luitenant ter zee Hoes een welkomstwoord sprak. Deze betreurde het dat hij de Doorman niet in volle bedrijvigheid ken laten zien, daar het schip aan de kade lag en de meeste bemanningsleden met verlof waren.

Toch kregen we het schip nog in volle actie te zien, was het dan ook op de film, hetgeen echter niet naliet dat we een volledig beeld kregen van de organisatie en de werkzaamheden aan boord van een vliegdekschip. Na de film was het koffiedrinken, waarbij ons zelfs een botersprits werd aangeboden, hetgeen natuurlijk in goede aarde viel.

Na verdeling in groepjes van acht kadetten begon de eigenlijke rondleiding. Onder deskundige leiding werd het schip van onder tot boven uitgeplozen. En de kadetten genoten, niets ontging het gretig toeluisterend oor en men kwam ogen te kort om alles te bezien en in zich op te nemen. Niets werd overgeslagen, het vliegdek, de brug, de kompassen, navigatiemogolijkheden te veel om op te noemen. Alleen het vliegdek al, waarover men een dag zou kunnen wandelen, daarbij steeds luisterend naar tekst en ulteg. Hier kreeg men een duidelijk beeld van de veiligheidsmaatregelen welke genomen worden bij deklandingen De ingenieuse werking van de kattapult kreeg aller belangstelling, waarbij heftig gediscussieerd werd over de diverse onderdelen Al met al een onvergetelijke gebeurtenis welke onze fantasiën zo levendig maakten, dat we ons in gedachten al als actief bemanningslid aan boord waanden. Hoe mooi moet het zijn in de samenleving opgenomen te zijn aan boord van zo'n schip, wereldzeeën doorkliefend, de eeuwige strijd tegen wind en golven, overgeleverd te zijn aan de grilligheden van de natuur. En dan het ontdekken van al de buitenlandse havens die de Doorman aandoet. Het leren kennen van andere bevolkingsgroepen, dat alles moet een belevenis zijn, welke de echte Hollandse jongen in zijn stoutste dromen nog ver van al dat moeie houdt.

Wij zijn de commandant en bemanning van Hr Ms Karel Doorman dan ook zeer erkentelijk veer al hetgeen wij hebben mogen aanschouwen, wat voor menig jongeling een hartewens zou zijn.

H.P.J. Naumann

Uitslagen kampwedstrijden (Lift nov. 1963)

Luchtvaartkennis: Backer bokaal Vliegtuigherkenning: Yperlaan-beker
's-Gravenhage 325 pnt. Amsterdam 62 pnt.
Amsterdam 123 ,, 's-Gravenhage 57 ,,
Groningen 104 ,, Rotterdam 53 ,,
Twenthe   90 ,, Twenthe 47 ,,
Rotterdam   81 ,, Groningen 46 ,,
Woensdrecht   72 ,, Kennemerland 43 ,,
Kennemerland   38 ,, Woensdrecht 40 ,,
 

Orde-oefeningen:

 

Kolff-bokaal

's-Gravenhage 71½ pnt.
Kennemerland 69½  ,,
Woensdrecht 64½  ,,
Rotterdam 60     ,,
Groningen 58     ,,
Amsterdam 57½  ,,
Twenthe 53     ,,

Het beste verslag van het zomerkamp (zie boven) wordt gemaakt door Cadet G.B. Hanenburg van de groep Rotterdam. Hij verdient hiermee f 10,-.